Skolyoz basit tanım olarak omurganın yana doğru eğrilmesidir. Omurgamız birbiri üzerine binen 33 kemik ve bu kemikler arasındaki eklem disklerinden oluşmaktadır. Normal koşullarda boyundan kuyruk sokumuna kadar dümdüz bir şekilde birbiri üzerine oturmaktadırlar. Skolyoz vakalarında genellikle bel ve sırt omurları birbirleri üzerine dik bir şekilde oturmaz ve omurga ekseninin C veya S şeklinde eğirilmesine neden olur. (Fotoğraf)
Skolyoz sınıflandırması iki gruba ayrılmaktadır.
A-) Yapısal Eğrilikler
Yapısal eğriliklerde omurga kemiklerinde şekil bozukluğu vardır. Bu bozukluk omurların birbirleri üzerinde dik bir şekilde durmalarına izin vermez. Bu tip skolyozlar doğrudan ameliyat gerektiren skolyozlardır.
B-) Fonksiyonel Eğrilikler
Bu tip skolyozlarda kemiklerin şekillerinde hiçbir sorun yoktur. Ancak çevre kasların kuvvet ve boylarının birbirlerine orantısız olması omurgada eğriliğe yol açar. C skolyozda omurgada daralan taraf kasları kısa iken, genişleyen tarafta kaslar kuvvetsizdir. Bu tip eğriliklerde ameliyat mı? Fizik tedavi mi? Sorusunun cevabını skolyoz açısı belirler. Özel noktalardan alınan referanslarla skolyoz açısı tespit edilir.
0-10 derece eğrilikler normal kabul edilir. Hemen hemen her insanda olabilir.
10-45 derece arasındaki eğrilikler fizik tedavi yöntemiyle düzeltilebilirler.
45 derece ve üzeri eğriliklerde fizik tedavi etkisizdir ve ameliyat ile skolyoz düzeltilir.
TEDAVİ SÜRECİ
Skolyozun tedavi süreci uzun solukludur. Gözle görülür bir düzelme 6 ay sürmektedir. Bu süreçte tedavi diğer sakatlıklar gibi haftanın 3-5 günü fizyoterapist görülmez. Hastanın röntgen filmi ile değerlendirmeye alınır. Doğru bir egzersiz programı hazırlanarak hastaya öğretilir. Hasta verilen egzersizleri minimum haftada 3 kere yapmalıdır. Ortalama iki haftada bir ya da ayda bir şeklinde fizyoterapiste kontrole gidilir. Burada egzersizlerin doğru yapıp yapmadığı, tedavinin etkinliği gibi konular ele alınır, gerekli görülürse yeni egzersizler eklenir veya çıkarılır.
Kimi bireyler egzersizi fizyoterapist gözetiminde yapmayı tercih eder. Bu durumlarda normal vakalar gibi hasta tedaviye alınır ve her egzersizi fizyoterapist gözetiminde yapar.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Skolyozdan korunmak için gündelik hayatımızı düzenlememiz gerekmektedir. Omurganın tek tarafına yüklenen pozisyonlardan, alışkanlıklardan ve aktivitelerden kaçınmamız gerekmektedir. Skolyozu tetikleyebilen durum örnekleri:
- Tek tarafa asılarak çanta taşımak
- Pantalonun arka cebinde cüzdan taşımak ve oturmak
- Yan yatarak film izleyip kitap okumak
- Sandalyede otururken sağa veya sola doğru tek kol üzerine yüklenmek
- Tek bacağı kalçanın altına alarak oturmak
Bu gibi hareketler omurgadaki simetriyi bozacağı için uzun vadede skolyoza yol açabilmektedirler.
Yorumlar