Aşil tendonu vücudumuzun en güçlü tendonudur. Adımlama esnasında ayak arkada kaldığında gerilir ve sıçrama esnasında yer ile son temas anında tüm enerjiyi yere aktararak sıçramayı sağlar. Aynı şekilde yere iniş esnasında ilk teması gerçekleştirerek süspansiyon görevi görür ve yumuşak inişi sağlar. Bu nedenle vücuttaki en kalın tendon aşil tendonudur.
SAKATLANMA MEKANİZMASI
Ayak bileği yapısı gereği çok fazla yük alabilmektedir. Vücudumuzda yere en yakın ve en çok yükü alan dokudur. Bu beraberinde dezavantajları da getirmektedir. Çünkü kalça, diz ayak bileği hatta gövdedeki bir dengesizlikten bile kaynaklı, hareket esnasında hatalı enerji aktarımı en son bu bölge tarafından tolore edilir. Tüm vücudun yükünü aldığı için tüm bölgelerin dengesizliğinin yükünü de bu bölge çeker. Bu çeşitli faktörlerden kaynaklanan aşırı yük binimi güçlü yapısı tarafından tolore edilse bile uzun süre devam eden bu hatalı enerji aktarımı sonunda aşil tendonunda mikro yırtıklara ve sonunda aşil tendinitine yol açar.
Aşil tendonu genellikle spor yapan bireylerde sık görülür. Spor esnasında koşu, sıçrama, sıçrama sonrası iniş aktivitelerinde aşil tendonuna yük biner. Yukarıda bahsettiğimiz üst dokulardaki hatalı yük aktarımınun uzun süre devam etmesi sonucunda aşil tendonu yüklenme kapassitesini aşar ve tendinite doğru gider. Aşil tendonuna aşırı yüklenmeye sebep olabilecek bazı nedenler;
- Düz taban
- Kas kuvvetsizliği
- X bacak
- Hatalı postür
- Hatalı koşu veya sıçrama tekniği
- Yeterli dinlenmeme, aşırı yüklenme
- Sert zeminde sportif aktivite
- Sert tabanlı ayakkabılar
TEDAVİ SÜRECİ
Tedavide öncelikle aşile binen yük azaltılması için silikon topukluk kullanılır. Bu topukluk hem topuğu yükselterek aşilin gerilmesini azaltır hemde yürüme-merdiven çıkma gibi aktivitelerde ayağın arkada kaldığı pozisyonalar aşilin daha az gerilmesini sağlar.
Aşil tendon bölgesindeki ağrı ve hassasiyet elektroterapi ve yumuşak doku mobilizasyonları ile azaltılır.
Daha sonra aşile aşırı yük bindiren unsurlar tespit edilerek düzeltilci manuel terapi uygulamaları yapılır.
Bununla birlikte aşil tendonuna bağlanan kaslar kuvvetlendirilerek aşilin yüklenme kapasitesi arttırılır.
Spora dönüş süresi tendinitin büyüklüğüne göre 6-8 hafta arasında sürebilir.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Aşil tendinitinden korunmak için asfalt gibi sert zeminde basketbol oynamamak yada koşu yapmamak önemlidir. Bununla beraber spor ayakkabının topuk bölgesinde yumuşak, süspansiyon görevi görecek yapının olması sakatlık riskini azaltacaktır.
Aşil bölgesindeki herhangi bir sızı, ağrı ihmal edilmemeli üzerine gidilmemelidir. Aksi takdirde tendinit büyüyecek ve yürürken dahi ağrımasına sebep olabilecektir.
Yorumlar