Kondromalazi Patella Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Home / Sporcu Sakatlıkları / Kondromalazi Patella Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Kondromalazi Patella Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Patellar kondromalazi, kondromalazi patella, patellafemoral ağrı gibi birden fazla ismi olan bu sakatlık diz kapağı kemiğinin altındaki kıkırdakta oluşan yaralanmadır. Bu kıkırdak dizin bükülüp açılması esnasında uyluk kemiğinin kıkırdağı üzerinde kaymaktadır. Eğer diz kapağının kıkırdağında bir dejenerasyon(yıpranma) var ise bu kayma hareketi esnasında ağrı açığa çıkmaktadır.

SAKATLIK MEKANİZMASI

Diz kapağındaki kıkırdağın yıpranması pek çok farklı nedenle gelişebilmektedir. Sağlıklı bireylerde diz kapağı ile uyluk kıkırdağının yüzeyleri yapboz parçası gibi birbirlerine uygundur. Kaydıraktan kayan çocuk gibi birbiri üzerinde uyumlu şekilde kaymaktadır. Diz kapağının hareket yönünü etkileyen pek çok kas ve bağ vardır. Bunlar arasında denge muntazam olduğu sürece kayma hareketi olması gereken doğrultuda oluşmaktadır. Ancak kaslar arasında bir kuvvet dengesizliği oluşursa diz kapağı olması gerektiği şekilde kıkırdak üzerinde kaymayacak ve dışarı doğru kayacaktır. Bu hareketin bozulması ile diz kapağı kıkırdağı olması gerektiği şekilde yük almaz ve kimi bölgelerine aşırı yük biner. Uzun vadede bu yük binmesi kıkırdakta yıpranmaya sebep olarak ağrı oluşmasına neden olur.

Kas dengesizliği olmasa dahi diz eklemine aşırı yük bindiren aktivitelerde dizin yıpranmasına neden olabilir. Diz kapağı kıkırdağına en çok yük bindiren hareketler, yokuş yukarı ve aşağı çıkmalar, merdiven inip çıkmalar, sporda derin squat ve lunge hareketleridir. Gün içinde çok fazla yokuş, merdiven inip çıkan bireylerde bu sakatlığın görülme riski fazladır. Aynı şekilde sporda çok fazla squat ve lunge hareketi ya da çok ağır kilolarla bu egzersizleri yapmak kıkırdağın yıpranmasına neden olabilir.

TEDAVİ SÜRECİ

Akut Faz (2-3 hafta)

  • Tedavide ilk amaç ağrı ve enflamasyonu ortadan kaldırmaktır. Bu süreçte merdiven inip çıkma, koşu, rampa iniş çıkışları, sportif aktivitelere ara verilmesi şarttır.

Düzeltici Müdahale Fazı (3-6 Hafta)

  • Dizdeki ağrı ve enflamasyon giderildikten sonra sakatlığın oluşmasına neden olan mekanizma tespit edilir ve buna yönelik manuel terapi, kuvvetlendirme ve germe egzersizleri yapılır.

Kimi durumlarda kalça açısı ile bile ilişkilendirilebilir bu nedenle tedavide ağrının giderilmesi kolay olsa da kıkırdağa yük bindiren mekanizma doğru tespit edilmesi şarttır aksi halde sakatlık tekrar eder. Fizyoterapistin doğru değerlendirmesi sonrası kaslar ve eklemler arasındaki ilişki manuel terapi ve egzersizler ile düzeltilir ve tedavi bitirilir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Çok fazla merdiven inip çıkmamak gerekir. Halk arasında yaygın olarak doğru bilinen yanlışlardan biri merdiven inip çıkmanın sağlıklı olduğu yönündedir. Ancak bu bilgi yanlıştır. Merdiven ve yokuş iniş çıkışları dize aşırı yük bindirir ve uzun vadede eklemde yıpranmaya yol açar.

Bir diğer husus ise sportif aktivitelerde aşırı yükler altına girmemektir. Evet kaslarınız kuvvetlenir ancak unutulmaması gerekir ki hareket eklemden çıkar. Eklem sağlığı bozulursa hiçbir kas kuvveti size faydalı olmayacaktır. Konromalazi patellada önemli olan kasların kuvveti değil, kaslar arası kuvvet dengesinin doğru olmasıdır.

Yorumlar

E-posta adresiniz saklı kalacaktır.