Osgood-Schallet sendromu ergenlik çağında hızlı boy uzaması yaşayan çocuklarda görülür. Diz kapağının altında kaval kemiği üzerinde ağrı ve bazen şişkinlik ile karşımıza çıkar. Genellikle bu yaşlarda sportif aktivite yapan, bu konuda altyapılarda yetişen çocuklarda görülmektedir. Diz kapağının altında bulunan tıp dilinde patellar tendon adı verilen yapının, yapıştığı kemik üzerinde ağrı oluşur.
SAKATLIK MEKANİZMASI
Patellar tendon, kemikteki hızlı boy uzamasına karşılık aynı hızda uzamaması sonucu yapıştığı kemik üzerinde gerilim yaratır. Kısaca tendon, kemiği sürekli olarak kendine doğru çeker. Gelişim çağında kemikler yumuşak olduğu kemik yapı bu gerilime karşı dayanamaz ve içinde mikro kırıklar oluşur. Eğer sportif aktivite ile birleşirse kemik üzerinde oluşan gerilim artar ve bu mikro kırıklar büyüyerek ağrıya sebep olur. Bu durumun yaşanmasının en önemli bir sebebi de ön üst bacak adalesinin yeterli esnekliğe sahip olmamasıdır. Patellar tendon, ön üst adeleye bağlı olduğu için bu kastaki her kasılma veya gerilme doğrudan doğruya tendon üzerinde gerilim oluşturur. Hızlı boy uzaması ile birleşince bu sakatlık ortaya çıkar.
TEDAVİ SÜRECİ
Tedavide en önemli şey sportif istirahattır. Yapılan spora tedavi sürecinde ara verilmesi şarttır. Sportif aktiviteye devam edilmesi ve tedaviden kaçınılırsa mikro kırıklar büyüyerek kemiğin tamamen kırılmasına neden olabilir. Tedavi de sportif istirahat ile birlikte ağrıyı azaltıcı uygulamalar, kas germeleri ve buz uygulaması yapılır.
Tedavinin ilerleyişi tamamen hastanın semptomlarına göre ilerler. Ağrıda belirli bir seviye azalma gerçekleştikten sonra kuvvetlendirme evresine geçilerek tendona binen yük azaltılır.
Kemik iyileşmesi vücutta en yavaş iyileşen yapı olduğu için sportif aktiviteye ara verme süresi kırığın boyutuna göre 3 ile 6 ay arasında değişmektedir.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Bu sendromu yaşamamak için çocuklarda mutlaka bacak adelelerinin germesi düzenli olarak yapılmalıdır. Kas boyu kemik boyu ile orantılı bir şekilde uzarsa bu sakatlıktan korunulabilir. Bunun yanı sıra diz çevresindeki hiçbir ağrı göz ardı edilmemelidir ve eğer ağrı varsa daha fazla kötüleşmeden profesyonel sağlık desteğine başvurulmalıdır.
Yorumlar