Sakatlıkların teşhis edilmesi ve tedavi edilebilmesi konusunda mini bir rehber olarak hazırladığımız bu içeriği bilgilerinize sunuyoruz. Konumuz; spor sakatlıkları nasıl teşhis edilir ve sakatlanma esnasında ne yapılması gerekir sorularının cevaplarını içerecek.
Herhangi bir spor dalı ile amatör veya profesyonel anlamda ilgileniyorsanız şayet, bu tür sakatlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız sizler için oldukça yararlı olacaktır. Öncelikle, genel olarak antrenman esnasında yaşanan sakatlıkların spor sakatlıkları olarak ifade edildiğini belirtmiş olalım.
Spor Sakatlıkları Neden Kaynaklanır?
Spor yaralanmaları olarak da ifade edebileceğimiz bu tür sakatlıklar, genellikle kondisyon yetersizliği, aktivite öncesinde yeterli düzeyde ısınmama, yaşanabilen çeşitli kazalar, yanlış antrenman teknikleri veya uygun olmayan ekipmanların kullanımı gibi nedenlerden ötürü gerçekleşir.
Çoğunlukla kırık veya çıkık, diz tahribatları, incinme veya burkulmalar, aşil tendonu tahribatları ve kaslarda meydana gelen ezilme veya yırtılmalar şeklinde karşımıza çıkan spor yaralanmalarını kronik ve akut olarak ikiye ayırabiliriz.
1- Kronik Yaralanmalar
Müsabaka veya antrenmanlar sırasında ya da sonrasında meydana gelen ve uzun süre devam eden ağrılar olarak tanımlanabilir. Kronik yaralanmalarda, bir müddet dinlendikten sonra eklemlerde belirgin şekilde sertleşmeler de meydana gelebilmektedir.
2- Akut Yaralanmalar
Müsabaka veya antrenman sırasında aniden meydana gelen sakatlıklar olarak tanımlanabilir. Burkulmalar, bel ve diz tahribatları ya da kemiklerde kırılma veya eklemlerde çıkma gibi sakatlıklar akut yaralanmalara bazı örnekler diyebiliriz.
Akut yaralanmaların teşhisi açısından dikkate alınması gereken bulgular ise; şiddetli ve ani ağrılar, yaralanan bölgede oluşan şişmeler, hassasiyetin artması, eklemlerde veya kemiklerde anormal duruşların görünmesi veya hareketlerde kısıtlanma ya da hareket sırasında acı çekme şeklinde sıralanabilir.
Sakatlanma Esnasında Ne Yapılması Gerekir?
Sportif aktivitelerinizde yukarıda bahsettiğimiz türden durumlar yaşamınız halinde, aktivitenizi o an durdurmanız gerekmektedir. Aktivitenize veya egzersizinize devam etmeniz halinde ise daha büzük tahribatlara yol açma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
Kronik sakatlıklarda genelde kendi imkanlarınız ile de iyileşebilirsiniz fakat hekim kontrolüne başvurmanız çok daha doğru bir tercih olacaktır.
Akut yaralanma olarak tabir edilen türden bir sakatlık geçiriyorsanız şayet, kesinlikle hekim kontrolüne başvurmanız gerekmektedir. Aksi halde kalıcı hasarların meydana gelmesi söz konusu olabilir.
Yorumlar